Egy 5*-os hotelkomplexumban kiemelkedően fontos szerepe van az étkeztetésnek. Napjában többször, különböző jellegű ételek kerülnek felszolgálásra, különböző stílusú helyszíneken, így nagyon fontos, hogy ebben a pozícióban dolgozók kedves, előzékeny, barátságos természetűek legyenek, akik szívesen teremtenek kontaktot a vendégekkel és mindent megtesznek, hogy egyéni igényeiknek eleget tegyenek.
A pincér asszisztens elsődleges feladata, hogy biztosítsa az étkeztetés zavartalan lezajlását és főpincér keze alá dolgozzon, megkönnyítse a munkáját (főként tányér leszedés, takarítás, ital felszolgálás).
Felszolgáló munkakörbe tartozó feladatok:
Az adott étterem és étkezés típusának függvényében a feladatok eltérhetnek.
- Vendégek udvarias fogadása (esetleg asztalhoz kísérése, étlap átadása, ajánlás)
- Asztalok előkészítése, megterítése (pl. letakarítása, evőeszközök fényesítése, elosztása, szalvéta hajtás, fűszerek kihelyezése stb.)
- Vendégek asztalainak rendben tartása, használt tányérok, poharak és evőeszközök leszedése és azok konyhába szállítása
- Munkabázis tisztántartása, rendben tartása, szükséges felszereltség biztosítása (pl. étkészlet, szalvéta stb.)
- Háttérmunkálatok ellátása (konyhában) pl. poharak, evőeszközök, tányérok előkészítése, tisztítása
- A vendégek igényeinek kiszolgálása, élményszerzés, megfelelő kommunikáció
- Vendégek kéréseinek teljesítése (pl. nagyobb társaság érkezése esetén asztalok, székek átrendezése)
- Rendelés felvétele (ahol szükséges) és ételek kivitele az asztalokhoz (főpincérrel való megbeszélés szerint)
Elvárt készségek:
- Angol nyelv használata főként szóban (min. társalgási szint)
- Magasabb szintű angol, vagy más nyelv ismerete előny lehet
- Barátságos, mosolygós, udvarias természet és jó kommunikációs készség
- Vendéglátós alapismeretek szükségesek (a betanítás során elsajátítható)
- A területen szerzett tapasztalat előny, de nem feltétel gyakornokok esetén
- Előzetes tapasztalat szükséges szakmabeli munkavállalók esetén
Tapasztalataink alapján pár kiegészítő információ:
- Kinti és benti munkavégzés egyaránt lehetséges (a hoteltől és a pontos pozíciótól függ te hol leszel)
- Kezdetben várhatóan csak alap és kiegészítő feladatokat fognak rádbízni, de pár hét alatt a teljesítményed alapján közösen kialakítjátok a rendszert
- A posztod körüli teendők (pl. takarítás, háttérmunkálatok, előkészületek a konyhában, pakolás) is a feladataid közé tartoznak
- Minden hotelnek több étterme van, így rendszerbeli és feladatbeli eltérések lehetnek. Függ az étterem milyenségétől, tematikájától elhelyezkedésétől, napszaktól és az étterem főnökétől is
- Az alap munkaruhát neked kell hoznod: fekete nadrág, fehér ing, fekete kényelmes cipő (de pozíciótól függően a szállodától is fogsz kapni)
Fontos! Minden pozícióban az adott terület tapasztalt munkatársával kerül egyeztetésre a diák munkavállalók és a kevesebb tapasztalattal rendelkezők pontos feladatköre, tapasztalat, nyelvtudás és személyiség függvényében.